Monday, February 9, 2009

Sekolah?


“6.20 pagi setiap hari, bagun! Huh dari kecil sampai sekarang, kena pergi sekolah”.

Huh rungutan diatastu memang selalu aku ungkapkan, bila nak bangun tidur.
Sekolah? Ya aku perlu pergi sekolah lagi setiap hari. Bezanya kalau dulu sebagi pelajar tapi kini sebagai guru.

Everyday I have to wake up early and must be at school from 7.30 am til 2pm..hah….After that got meeting til 4pm. Furthermore also need to deal with sport activities til 6pm…ohhhh. That was my daily routine everyday..Gigih dan tabah je.

Sepanjang sebulan di SMKWM2 ni, banyak program yang sempatla aku sertai. As a teacher haruslah menceburkan diri, bukanla berhajat sangat nak pikat Pengetua, jauh sekali mengipas mereka, namun kadang-kadang kita perlu menyibukkan diri, supaya kelak taklah ‘kaget’ bergelar guru sebenar. Lagipun untuk menjadi guru yang baik, kita perlu menganggap semua aktiviti adalah menarik, jadi bila kita menyertai sesuatu program kita taklah mengeluh panjang, ‘enjoy’lah dengan sesuatu program.



Karnival Hari Terbuka SMKWM2

Karnival ni berlangsung pada 17 Januarai 2009. Amatla menyedihkan buat aku pada haritu pergi kesekolah tanpa mengenakan cermin mata. Bayangkan rabun setebal-tebalnya berjalan tanpa kanta mata. Malam sebelum karnival cermin mataku pecah. Jadi nak buatpundah tak sempat. Keseluruhannya karnivalni meriah ada NTV7, Paint Ball, Abseiling dan macam2lah, ha tak lupa mcm biasalah rumah hantu. Aku dapat merasakan pelajar sekolah ni cukup kreatif.




Kursus Rukun Negara 2009


Dulu masa sekolah tak ada lagi Kelab Rukun Negara ni. Semenjak perpadaun tergugat, kestabilan terjerat dan keamanan semakin melarat, so kelabni pun ditubuhkan dengan motip untuk mewujudkan perpaduan kaum. Relevanke? (malas nak bincang pasal politik disini). Dalam aktiviti sehari ni tugas sebagai guru pembimbing banyak memberikan pengalaman dari segi pengurusan dan pengawalan pelajar. Keseluruhannya programni sangat menarik dan bermanfaat buat semua.

Program selepasni ialah
1)Renang MSSKL
2)Olahraga MSSZ Keramat
3)Sukantara sekolah
4)Rentas desa
5)Sukan tahunan



Terfikir juga, aku bercadang nak buat satu program untuk sekolah? Program apa? Tunggu..

2 comments:

handhalah ibnu kamil said...

hehehe..tabah je la..kala dah boring..sambung belajar..jadi pensyarah pulak..betul tak abg faiezi??hehehhe.......betul kan3x....heheh..slamat beramal...

QueEn=sQema said...

salam..
seronoknyer dah praktikum..
semoga abg faiezi berjaya yerr..
newey, siapa penyeliaa??